Dramatizasyon Yöntemi
Öğrenme durumları veya olayların jest, mimik, taklit ve konuşmadan faydalanarak oyunlaştırılmasına dayanır. Bu yöntemde öğrenciler, dramatize edilen konuyu sadece izlemekle kalmayıp, olayın oluşumunu ve ayrıntılarını da fark edebilirler. Dramatizasyon, daha çok küçük öğrenci gruplarında etkilidir. Oyunlaştırmada, konunun ciddiyetinden uzaklaşılmamalıdır. Bu yöntemde, oyuna katılan öğrencilerin öğrenme durumunu diğer öğrencilerden daha fazla kazandıkları görülür. Dramatizasyon, daha çok küçük öğrenci gruplarında etkilidir.
Dramatizasyon, çeşitli yaş gruplarından bireyler üzerinde uygulanabilir ve hem bilgi edinme hem de kişisel gelişim sürecini destekleyen bir yöntem olarak ön plana çıkar. Özellikle okul öncesi yaş grubundan başlayarak her yaştan insan katılabilir. Bu yöntem, öğrencilerin öğrendiklerini daha iyi hatırlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olur. Aynı zamanda öğrencilerin duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmeye de katkı sağlar. Öğrencilerin duygusal anlamda kendilerini ifade etmelerini, başkalarının duygularını anlamalarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerini teşvik eder.
Sosyal Bilgiler Dersi’nde; Anadolu Uygarlıkları, Osmanlı Devlet İdaresi, Medreseler, Türk Folklörü, Türk Tiyatrosu ve Sahne Oyunları gibi birçok konuda dramatizasyon yöntemine başvurulabilir. Burada hemen hemen bütün drama teknikleri de rahatlıkla kullanılabilir.